12193717_10153540160575129_6988198183843635563_n_22150000_83686500-600x400

De vreo patru ani românii se tot chinuie să pună de-o revoluție, dintr-un motiv sau altul. Recunosc fără să plec fruntea și fără nici o jenă că n-am participat la nici una. Ba a fost prea frig, ba a fost prea cald, ba n-am crezut în nimic spontan în țara asta. Acesta din urmă fiind ultimul și cel mai întemeiat motiv. Revoluții, peste revoluții. Dar, ca privitor și, oarecum, modest gânditor, ultima mi-a plăcut cel mai mult.

Oameni care au ieșit în stradă să ceară dreptate pentru cei de la Colectiv au fost imediat înghesuiți de ONG-uri și oameni politici bine ascunși – la vedere, că i-am recunoscut și eu – pentru a schimba un sistem. A fost suficient să strige unul că vrea guvern tehnocrat că lumea s-a alăturat ca turma de oi. Acum să lăsăm capitala puțin, nu de alta, dar schimbarea de acolo s-a produs. Să revenim puțin în provincie, unde, cunoscuți de-ai mei, desigur, plini de ei și siguri pe faptul că vor un guvern tehnocrat, dar și de ideea de-a bea niște alcool cu pâlnia după manifestare – și asta nu e o metaforă – au ieșit în stradă acuzând pe oricine nu era cu ei. Vă cer scuze, dragii mei, dar nici alcoolul cu pâlnia și nici tehnocrația nu mă conving să renunț la somnul meu.

Bun, acum să revenim la marea schimbare. S-a produs. Vă place? Adică au început să vină legi după legi. Ciobanii nu mai au voie la câini, nici să-și pășuneze oile pe propriile pământuri în sezon de vânătoare. Pensii speciale pentru aleșii țării, nu mai aveți voie să țineți câinii în lanț, dacă stați pe la țară și cine știe ce aberații vor mai ieși. Și acum, vă întreb, pe voi ăștia care ați ieșit o seară la șoseaua principală ca apoi să vă retrageți în cârciumă: vi s-a promis și alcool moca? Nu de alta, dar legea antifumat a fost adoptată, legea antialcool când se va produce? Măcar să vină la pachet și să vă uscați ficații prin propriile case. Și ca să nu vi se pară că aș fi cârcotașă, până acum n-a dat nimeni nici o lege ca Biserica să plătească impozit, oare de ce? Cum ar spune un prea înalt al țării: “să trăiți bine” cu tehnocrații voștri și să aveți parte de legi tot mai absurde că tot vi i-ați dorit în fruntea țării.

P.S: Pe când următoarea revoluție “spontană” organizată de ONG-uri? Să știu să-mi cumpăr niște nachos de la Mall.

Written by Oana Mujea