După luni, multe luni, timp în care multe întrebări m-au chinuit, m-am întors. De data asta mă chinuie acest Acasă.

Am avut ocazia ca cineva să-mi spună că e la adevărata sa casă, lucru care m-a făcut să-mi dau seama că după ce am părăsit casa părintească peste tot pe unde am locuit au fost doar locuri, acoperișuri, ceva necesar supraviețuirii. Dar niciunde nu a fost sentimentul acela de Acasă.

Sunt absolut conștientă că unii oameni nu au niciodată acest sentiment, pe când, pentru alții, oameni simpli care se iubesc cu adevărat și n-ar renunța unii la alții, Acasă e oriunde, chiar și într-o căpiță cu fân. Sentimentul acesta ar trebui să-și ofere ceva special: siguranță, încredere, loialitate, respect, lucruri din astea pe care societatea asta nu le mai are, nu le mai oferă. Pentru unii dintre noi, Acasă e un eufemism. Nu există. Sau poate doar pentru mine. Nu există oameni sau locuri care să mă facă să simt lucrul ăsta. Sigur, nu vorbim despre adevărata întoarcere Acasă, la familie. Dar, cum viața nu e făcută în așa fel încât să îți iei zborul, pentru că părinții îți dau viață și te cresc, dar nu sunt datori să te ducă până la ultimul drum, Casa trebuie să ți-o construiești singur – nu la propriu.

 

Și totuși, Acasă e doar un alt termen pentru familie și siguranță. Încrederea pe care ți-o lași în mâinile altcuiva știind că acolo este sprijinul tău.

În cazul meu, realizez, nu chiar cu tristețe, poate doar cu o ușoară melancolie, că Acasă e doar undeva în sufletul meu. Siguranță, încredere? Am oferit prea multă și n-am primit același sentiment înapoi. Acasă pentru mine poate fi doar un simplu scaun într-un birou. Atâta timp cât nu mă plouă… Cât despre sentimentul în sine, cât despre suflet, probabil că nu o să fie niciodată Acasă, pentru că nimeni, niciodată, nu în zilele noastre, nu va face Acasă pentru mine. Și sunt convinsă că lucrul ăsta li se întâmplă multora nu doar mie. Nu știu dacă noi, ăștia fără o Acasă adevărată suntem mai fericiți sau nu, dar, după o vârstă, cu siguranță devine mulțumitor gândul că încă te ai pe tine, că încă poți munci pentru tine și că n-ai făcut niciodată un rău atât de mare încât să arzi de viu. Și poate că asta este suficient să ai un fel de Casă a ta, în interiorul tău.

 

P.S: Nu voi da drumul comentariilor pe blog, fiindcă sunt sătulă de securiști cretini care abia așteaptă să se descarce aici. Dar iată că m-am întors în Casa mea virtuală. O Casă fără pereți, unde fiecare poate să vadă ce dorește, dar și locul unde eu pot respira. Acasă – nu există așa ceva. Nu pentru mine.

Written by Oana Mujea