Nici nu s-a terminat bine scandalul de la Berevoești că a apărut altul tot în etnia rromă, de data asta la Blocul Coremi, bloc dat de Primărie acestora în regim social. Rromii de la Coremi se acuză între ei de ani buni, dar de data asta s-a lăsat și cu plângeri la poliție. Liderul rromilor din Pitești, Nicolae Pavel, este acuzat că le vinde oamenilor locuințele sociale.

Coremi1

# Rromii de la Coremi se revoltă din nou împotriva lui Nicolae Pavel

 

La Blocul Coremi, construit de Primărie și dat rromilor din Pitești, oamenii se împart în două tabere: cei care sunt de partea administratorului Nicolae Pavel și cei care nu îl mai vor pe acesta aducându-i acuzații grave.

Femei, bărbați și copii, locatari Coremi s-au strâns marți în fața Primăriei pentru a avea o audiere cu viceprimarul Zugravu. Oamenii erau revoltați deoarece duminică seara li s-a umplut paharul când unul dintre locatari a fost dat afară din bloc de două dintre femeile din clanul lui Pavel. Deoarece s-a ajuns la scandal, doi bărbați au fost arestați și reținuți pentru 24 de ore pentru tulburarea liniștii publice. Din declarațiile acestora se pare că au ajuns la scandal pentru a își apăra drepturile de-a intra în blocul în care locuiesc.

 

# Suntem Berevoiești doi

 

Rromii strigau intrigați că sunt un fel de sclavi ai lui Nicolae Pavel și se simt exact ca cei care au fost înlănțuiți la Berevoiești. “Vrem să scăpăm din sclavie”, a spus o femeie care-și ținea pruncul în brațe. Dar acuzațiile nu se opresc aici. Din declarațiile oamenilor se pare că Nicolae Pavel a vândut acele garsoniere începând de la 800 de euro și ajungând la 5000 de euro. Când unul dintre locatari nu ar mai fi avut bani să achite îl dădea afară și proprietatea se revindea unui alt locatar. Menționăm că acest bloc a fost dat în folosință de către Primărie fără a se cere chirie, singura condiție fiind aceea de-a plăti utilitățile. Cel desemnat de Primărie pentru a administra blocul a fost Nicolae Pavel care a început să se creadă stăpân pe bloc și pe oamenii care locuiesc acolo. Oamenii au declarat că li s-au cerut bani pentru a avea dreptul să locuiască în acele garsoniere, ba chiar și pentru a intra în curtea blocului. Copiii, declară aceștia, le sunt batjocoriți și nu sunt lăsați să iasă afară, în curtea imobilului.

Coremi2

# Problemele constatate și de corpul de control al Primăriei

 

Rromii au cerut să nu-i mai plătească utilitățile lui Nicolae Pavel, ultima oară au plătit căldura în luna iunie cu toate că majoritatea au în casă butelii, iar în luna iulie nimeni nu ar fi folosit gazele dacă le-ar fi avut. Din casa scării de incendiu administratorul și-a construit baie, lucru constatat și de corpul de control al Primăriei. Oamenii lui Pavel au toalete pe balcoane, iar în spatele blocului sunt mai multe cotețe unde se cresc porci, găini și alte orătănii, lucru care-i deranjează pe ceilalți. Pentru că locatarii au cerut să nu mai plătească întreținerea administratorului, cei de la primărie au decis ca pe 30 iulie să se ducă chiar ei să facă încasarea. Aceștia au copii după chitanțe și cu toate astea nu beneficiază de gaze și uneori nici de lumină. Din ceea ce spun ei Nicolae Pavel și-a făcut casă la Bradu pe banii lor.

 

# Directorul Dan Teodorescu așteaptă o soluție de la poliție, iar poliția de la Primărie

 

Dan Teodorescu a spus că va încerca alături de colegii săi să facă o schimbare la Coremi pentru a se liniști spiritele, dar, în același timp, spunea dânsul, oamenii nu au făcut nici o plângere. După care a revenit asupra declarației inițiale spunând că, de fapt, sunt niște plângeri la secția 4 Poliție.

Cei de la Poliția Municipiului au spus că există mai multe plângeri de la mai multe persoane din acel bloc, dar ei nu prea pot face nimic în afară de-a cerceta cazul. Dosarul a fost trimis la Parchet și e în curs de cercetare, dar și ei așteaptă, în primul rând, o soluție de la Primărie.

 

# Rromii de la Coremi acuză că au fost târâți la alegeri pentru fostul Primar

 

Cei care sunt împotriva administratorului îl acuză pe acesta că îi încolona pentru a-l vota pe Tudor Pendiuc, de asemenea, unii dintre ei sunt convinși că Dan Teodorescu nu este străin de perceperea banilor pe camere și de modul în care sunt tratați: “Chiar ieri când au venit cei de la primărie la noi Pavel ne-a înjurat de față cu ei, iar aceștia nu au reacționat în nici un fel”.

 

 

# Pavel are, de asemenea, o explicație

 

Nicolae Pavel este acuzat de camătă și de faptul că le cere acestora bani să intre în bloc sau în locuințe. Întrebat dacă știe de acuzațiile care i se aduc Nicolae Pavel a declarat: “Știți ce se întâmplă? Proxeneții au bani și îi pun împotriva mea, până mai acum îmi lingeau castroanele mie de foame, acum au bani. Sunt plătiți de D.D și F.M, pentru că au femei prin Ibiza. Ei racolează fete. Cum fac 18 ani, cum le iau, le duc afară și… nu mai permit eu așa ceva să mai facă. Nu le cer nici o taxă de protecție, n-am nici o problemă cu ei, eu sunt o fire pașnică, n-am probleme cu ei. Problema este că nu le mai dau voie să mai facă camătă în bloc. Au făcut kilograme de aur pe cămătărie. Dar dacă restrângem ancheta să știți că sunt cercetați pentru droguri. Eu n-am nimic cu nici unul. Ăștia care reclamă fac de foame și de frica lor. Proxeneții au sărit la ei să-i bată și au venit tot la mine să-i apăr. Ăștia au păcălit și din nepoții mei că au nevoie de buletinele lor. Dacă eu nu le-am mai dat voie să facă ce vor caută scandal cu mine”.

 

# “Proxeneții” cer psiholog pentru copiii din bloc

 

F.M este un bătrân pensionar operat la inimă, iar D.D este Președinta pe Județ a Rromilor la femei și lucrează ca mediator sanitar la Primăria Călinești pe comunitatea de rromi. Aceștia ar trebui să fie cei doi proxeneți, soț și soție, oameni respectați în comunitate. Cu această ocazie femeia a cerut cu disperare un psiholog din partea primăriei pentru copiii de la bloc: “Nici nu știu să se joace, sunt terorizați. De câte ori ies afară sunt bătuți, speriați și înjurați. Copiii aceștia au nevoie de un psiholog pentru a se putea dezvolta normal”.

 

# De data aceasta rromi nu mai renunță până când nu pleacă Pavel

 

Joi după-amiază, la secția 4 Poliție Pitești, cei care nu-l mai vor pe Pavel s-au strâns din nou pentru a face plângeri. Cu toate că în fiecare an izbucnește câte un scandal de data aceasta locatarii Coremi vor să pună capăt nebuniei. Mulți dintre ei lucrează pe salarii de nimic și au nevoie de liniște măcar când ajung acasă, dar cel mai mult își doresc siguranță pentru copiii lor. Joi au depus plângeri împotriva violenței verbale, deoarece Nicolae Pavel i-a amenințat că-i împușcă, acesta spunându-le de multe ori că deține arme, unora chiar a încercat să le vândă pistoale cu bile de cauciuc, lucru de care nici cei din Primărie nu sunt străini conform unui raport din 2010 când unii consilieri recunoșteau că ar ști că acesta deține arme.

Unii dintre locatari au dormit mai multe zile pe unde au apucat de teamă să nu fie bătuți. De data aceasta, spun ei, “mergem până la capăt și dincolo de capăt”, dorind să se termine pentru totdeauna scandalul acesta și să ducă o viață normală.

Written by Oana Mujea