… nu, prietene, dacă nu te duci ești.

1547_articol

Aud mulți oameni care spun că cei care se duc la psihiatru sunt nebuni, în condițiile clare în care chiar cei care o spun ar avea nevoie de unul. Mentalitatea românească tot primitivă a rămas. Acceptăm tehnologia și chiar înlocuirea creierului, dacă situația o cere, dar nu ne gândim să ne facem creierul și sufletul să se simtă bine.

Mulți au impresia că dacă se vor duce la psihiatru oamenii îi vor lua drept nebuni. Să vă spun ceva, americanii sunt obligați prin lege să o facă și majoritatea trăiesc cu prozacul în buzunar. Nu ești nebun dacă te duci. Stresul, neajunsurile, problemele de orice natură, până la urmă fac acel hormon al fericirii secretat de creier, serotonina, să dispară. Psihiatrul nu e numai cel care îți dă o pastilă pentru a ține serotonina creierului tău sub control, dar e și cel care-ți cunoaște trupul – că doar tot de medicină ține – dar și cel care te psihanalaizează, adică este și psihanalist. Te ascultă și caută baza problemei tale pentru a te ajuta să o înțelegi și să scapi de ea.

În ziua de azi se moare din pricina atacurilor de panică netratate, pentru că acestea, de cele mai multe ori, dau senzația unei boli de inimă. Altele sunt nedetectabile de subiectul care le are, dar sunt vizibile pentru cei care mai știu cu ce se mănâncă. Nesiguranța, transpirația palmelor, timiditatea excesivă, fuga de oameni etc, toate astea ar putea fi simptome ale unor atacuri de panică. Iar din unele minore se pot transforma în unele majore. Și da, poți face poc și asta e.

Dar românului îi e rușine să se ducă la psihiatru, îi e rușină chiar și să recunoască problema pe care o are sau să ceară ajutor. Nu am înțeles până acum de ce rahatul ăsta de stat nu obligă măcar oamenii muncii să se ducă la psiholog, nu la psihiatru, din când în când. Pentru că oriunde ați lucra tot apar probleme, tot există stres și vă confruntați cu situații pe care habar nu aveți cum să le gestionați. Atunci vă închideți în voi sau răbufniți, nici una nefiind o soluție. Dar încă o dată vă spun, românii, la capitolul ăsta, sunt primitivi și îndoctrinați. Îți trebuie o doză de creier și pentru a recunoaște că nu ești ceea ce pari a fi.

Written by Oana Mujea