din-intelepciunea-lui-tyrion-lannister

Cine nu-l cunoaște pe Tyrion Lannister jur că a trăit degeaba. Se poate da chiar acum cu fruntea de pereți lăsându-și creierii acolo. Dar m-aș mira să fie atât de mulți care să nu fi auzit de cel mai iubit personaj negativ al istoriei (da, da, în dragoste există paradoxuri și dacă tot suntem aici, când termină Martin următoarea carte din serie că mor de dor?).  Ei bine, măcar știu pe cineva care de mâine se va apuca de seria “Cântec de Gheață și Foc”, dar până atunci să ne amuzăm cu cele mai interesante cugetări ale piticului – considerat bastard, deși nu e – al leiilor Lannister și, desigur, cel mai mic, dar și cel mai inteligent.

“Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister” – Despre cum e să fii pitic: “Pentru tații lor, toți piticii sunt niște bastarzi”; “Mi s-a zis în o mie de feluri, dar rareori m-a făcut cineva “uriaș”; “Oricum te-ai îmbrăca, tot pitic ești. N-o să ajungi niciodată la înălțimea cavalerului de pe scări, individului cu picioare lungi și drepte, abdomen puternic și umeri lați de macho”; “Singurul lucru mai demn de milă decât un pitic fără nas e un pitic fără nas și fără aur”; “Felul în care mă piș nu se numără printre talentele mele. Și să vedeți cum mă cac!”;

  • Toți piticii pot fi bastarzi, dar nu toți bastarzii sunt pitici – “Sunt pitic, nu orb”; “Nu crezi că s-ar putea să par mai înalt dacă mă îmbrac în negru?”; “Sunt o pocitanie pitică, dar… în pat, când se suflă în lumânare, nu sunt mai prejos decât alți bărbați. Pe întuneric sunt Cavalerul Florilor”; “Piticii sunt o farsă a zeilor, dar bărbații sunt eunuci”.
  • Cică sunt jumătate de om. Asta vă întregește pe voi? – “În sufletul meu e un locșor plin de iubire pentru ologi, copii din flori și chestii făcute țăndări”; “Pesemne că zeii au fost beți când au ajuns la mine”; “Și dacă-aș fi pe jumătate de isteț pe cât sunt acum, tot m-aș putea măsura cu tine”; “Se prea poate să ai noroc dacă mângâi pe cap un pitic, dar ai putea să ai și mai mult noroc dacă-i sugi cocoșelul”.
  • Puterea cuvintelor – “Mintea este arma mea. Fratele meu are sabia, Regele Robert are ghionga de război, iar eu am mintea… și o minte are nevoie de cărți, tot așa cum o sabie are nevoie de tocilă, dacă trebuie să-și mențină ascuțimea”; “Rață are sabia, eu pana și pergamentul”; “Somnul face bine. Cărțile fac și mai bine”; “Păzește-ți limba să nu cumva să-ți sape mormântul”.
  • Dacă tai limba cuiva, nu dovedește că omul acela e mincinos, nu faci decât să-i spui lumii întregi că ți-e frică de ce ar putea zice.
  • Despre amor – “Aș prefera o târfă oarecum tânără, cât mai drăguță cu putință. Dacă s-a spălat anul ăsta nu pot decât să mă bucur. Dacă nu, o spăl.”; “Timidele sunt preferatele mele. În afară de alea rele…dar câteodată alea mai urâte sunt cele mai nesătule în pat”; “Dacă te iubești doar cu propria ta mână, la un moment dat obosești.”; “De mă lăsați fără limbă, Luminăția Voastră, n-o să mai am cu ce să-i dăruiesc vreo plăcere blândei soațe pe care mi-ați hărăzit-o”.

Să nu uităm, totuși, pentru cunoscători, că piticul nostru știa să jignească cu stil, dar atunci când era nevoie să iasă dintr-o situație neplăcută mergea pe autoironie pe care capetele încoronate nu numai că nu o înțelegeau, dar li se făcea și milă. Avea un fel de diplomație directă, ceva destul de rar întâlnit.

  • Valori de familie – “Un Lannister își plătește întotdeauna datoriile”; “Nicodată nu pun pariu cu ai mei”; “Patricidul e o treabă aridă. Ți se face sete”; “Soră-mea m-a confundat cu o ciupercă. Mă tine pe-ntuneric și mă hrănește cu rahat”; “Am aflat demult că e o mitocănie să borăști pe fratele tău”.
  • Despre condiția umană – “Zeii sunt orbi, iar oamenii văd numai ce vor să vadă”; “Oare de ce, atunci când cineva ridică un zid , vine altcineva să vadă ce e dincolo?”; “Oricărui caraghios îi place să audă că e important”; “Un dram de ură sinceră poate fi revigorant, ca vinul acru după prea multe dulciuri”;  “E bine ca fiecare să fie luat peste picior din când în când, ca nu cumva să ne luăm prea în serios”; “Trecerea timpului ne face pe toți epave”.
  • Despre muzică – “Să nu crezi niciodată ce auzi într-un cântec”; “Dacă voi mai fi vreodată Mână, primul lucru pe care-l voi face e să ucid cântăreții”.

Restul vă las pe voi să descoperiți. Cartea e măricică și are Tyrion niște pilde de zău că de-ar exista eu m-aș mărita cu el. Minte ca a lui, la un mascul, fie el și pitic, mai rar. Cum să nu-l adori? Cum? Dar ați putea începe citind seria “Cântec de Gheață și foc”. Serialul e o porcărie și nu respectă datele istorice, în plus mai și bagă în ele. Cartea e tot carte, doar a spus-o și piticul.

Written by Oana Mujea