Dacă nu știți cine e Georges Simenon poate să vă fie rușine, ținând cont că a fost unul dintre puținii francezi, după părerea mea, care a reușit să ducă romanul polițist la rang de artă.

763

Stilul lui Simenon a fost mereu puțin atipic, dar foarte intens în același timp. Niciodată nu s-a întâmplat, în romanele sale, ceea ce părea că se va întâmpla.

Am fost destul de surprinsă să dau peste o ecranizare 2017 cu Maigret. Desigur, ținând cont că am toată seria și am și citit-o – adică nu o am doar așa să fie acolo – imediat titlul mi-a atras atenția: Maigret: Noaptea la Răscruce (2017). Vă spun un secret, nu mă uit niciodată la filmele în care joacă Rowan Atkinson. Personajul acela oribil și scârbos, Been, chiar nu e genul meu. Noroc că nu am observat că el este Maigret pentru că aș fi zis “pas”. Și totuși, iată, Atkinson poate să joace bine. În sfârșit a reușit să-mi schimbe părerea. Cei care au citit cărțile știu cu siguranță că personajul este unul serios, muncitor și familist. Întoarce lucrurile pe toate părțile și nu se abate de la drum până nu află adevărul. Iată că Atkinson l-a interpretat genial.

Cu toate că acțiunea se petrece în Franța, pentru că autorul a fost francez, desigur, filmul este făcut de englezi. Poate că ăsta e singurul lui minus. Oricât au încercat nu au reușit să redea aerul franțuzesc și, puțin, ai impresia că vezi Crimele din Midsomer. Desigur că ăsta nu e un impediment. Din contră, parcă e puțin mai sofisticat decât imaginea franțuză văzută în cărți.

Ecranizarea este chiar una reușită. Povestea își urmează firul ca în carte, fără mari abateri. Maigret este ceea ce trebuie, iar celelate personaje parcă au ieșit dintre paginile scrise de Simenon. Cu siguranță iubitorii genului vor fi încântați să vadă primul Maigret ecranizat – dacă o fi primul pentru că n-am mai urmărit situația în ultimii ani. Oricum, pentru mine a fost o surpriză plăcută. Cu atât mai plăcut este faptul că “lumea bună” a filmului a început să se oprească și asupra scriitorilor mari de Crime. Ceea ce pot eu să vă urez e să aveți vizionare plăcută și, de ce nu, pentru cei care nu au citit cărțile și au de gând să înceapă acum, lectură cu folos!

Written by Oana Mujea